Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ο Καραγκιόζης Μεγαλέξανδρος


Ο Καραγκιόζης που βλέπει στον καθρέφτη τον Μεγαλέξαντρο, μπορεί να διασκεδάζει και να «φτιάχνεται», αλλά αδυνατεί να πείσει τους ευρωπαίους συντρόφους του ότι όλος ο χρόνος είναι Απόκριες!

Αυτά είπε ο Βαλλιανάτος και εγώ έχω να πω ότι είχα καιρό ν' ακούσω τόσο σωστή κουβέντα.
Τα έχουμε κάνει όλα μασκαραλίκια. Αυτό που δείχνουμε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αισθανόμαστε και αυτό που αισθανόμαστε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είμαστε.
Κομπλεξάρες του κερατά έχουν γίνει οι Έλληνες ρε πούστη μου. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Πως καταντήσαμε έτσι;

Δεν έχουμε καμιά σχέση με τους αρχαίους ημών προγόνους μας που τόσο διάσημους μας κάνουν ερήμην μας ανά την οικουμένη αλλά που να πάρει ο διάολος δεν είμαστε και τόσο σκατά.
Απλά το παίζουμε συνεχώς κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε. Δεν ξέρω αν είναι τόσο δύσκολο να καταπιούμε όλα αυτά τα αταίριαστα πράματα που περιέχουμε. Μπορεί να είναι κι αυτό. Αλλά ρε παιδιά, έχουμε υποθηκεύσει όλο το μέλλον των παιδιών μας, χρωστάμε παντού, είμαστε όλο μαγκιά, κλανιά, και κώλο φινιστρίνι, ξεχνάμε πιο γρήγορα και από γέρο με άνοια, γαμάμε παιδάκια και κορίτσια - φτωχά γειτονόπουλα, κάναμε θεούς μας τους χειρότερους από εμάς, που θα πάει άλλο αυτό;

Βαρέθηκα να κοιτάζω στον καθρέφτη και να βλέπω κάποιον άλλον. Βαρέθηκα να μιλάω ελληνικά και να ακούω κινέζικα. Βαρέθηκα να ντρέπομαι γι' αυτά που βλέπω και γι' αυτά που κάνω.
Έχει δίκιο ο Βαλλιανάτος. Καραγκιόζηδες έχουμε γίνει όλοι και νομίζουμε ότι είμαστε Μεγαλέξανδροι. Οι ξένοι μας κοροϊδεύουν αλλά το χειρότερο είναι ότι εμείς οι ίδιοι ντρεπόμαστε.
Πρέπει να πάρουμε φόρα και να σπάσουμε ότι βρίσκουμε μπροστά μας. Τους εαυτούς μας πρώτα απ' όλα να κάνουμε κομμάτια. Να κάτσουμε μπροστά στα ρημάδια μας και να σκεφτούμε τι πήγε λάθος και κυρίως τι θα κάνουμε από εδώ και μπρος. Έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες μόνο μπροστά στα σιντρίμια βρίσκουν τον εαυτό τους. Μόνο από τα χαλάσματα θα ξαναχτίσουμε μια εικόνα που να μας αφήνει να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: